הטיפול הנפוץ ביותר כיום בתחום האורתופדיה עבור שברים ביד הוא קיבוע של היד. ניתן לקבע אותה באמצעות גבס או באמצעות סוגים שונים של סדים. חשוב מאוד להבין כי יש לבחור בצורה מדויקת את הקיבוע הרלוונטי וזאת בכדי להביא לריפוי מהיר של המקום ולאפשר לאדם להשתמש ביד שלו בצורה תקינה וללא כאבים לאחר שמסירים לו את הגבס או הקיבוע. מעבר לכך, הגבס או הקיבוע צריכים לאפשר לאדם את הנוחות המקסימלית.
גבס לשבר ביד
כולם מכירים את הגבס הרגיל הרלוונטי עבור שבר ביד. הגבס הרגיל נמצא בשימוש שנים רבות וכבר במאה ה19 היה ניתן למצוא שימוש בו. הגבס הרגיל למעשה מהווה גלילים ספוגים באבקה של גבס שמניחים במים. לאחר שהגלילים המדוברים מתרככים אז ניתן להשתמש בהם לצורך העיצוב של הצורה של הגבס אשר מעוניינים בו. לאחר שהמים מתאדים הגבס מתקשה. חשוב להבין כי מדובר על גבס שמתפרק אם דורכים עליו או כאשר הוא בא במגע עם מים ועל כן, לא תמיד בוחרים בגבס המדובר כיום עבור שבר ביד. סוג גבס נוסף הוא גבס פלסטי אשר קרוי גם גבס קל. משקל הגבס בהשוואה לגבס הרגיל נמוך מאוד וניתן למצוא 3 סוגים של הגבס המדובר: גבס פלסטי גמיש, גבס פלסטי קשיח, שילוב בין שני סוגי הגבסים הללו ועוד. האורתופד למעשה יתחשב בסוג של השבר ובמיקום של השבר על מנת להתאים לו את הגבס הטוב ביותר מכל בחינה.
מי מתקין את הגבס?
אם שברתם את היד ואתם זקוקים לגבס, חשוב מאוד שתדעו כי עדיף שרופא אורתופד מקצועי יתאים לכם את סוג הגבס הרלוונטי ולא איש מקצוע אחר וזאת בשל כמה סיבות: רופא אורתופד מומחה כף יד יסייע לכם לבחור את הגבס המתאים ביותר לכל אדם בהתאם לשבר שיש לו ובהתאם לגיל האדם, הוא יכול להפנות את האדם לצילום טרם הוא מרכיב לו את הגבס וכן לעקוב לאחר המטופל לאחר התקנת הגבס על מנת לבדוק מהו מצבו.